woensdag 13 januari 2016

Totale economische ineenstorting is begonnen

We zijn in de eerste weken van het nieuwe jaar 2016 en wat we zien is dat alles wat Peter Schiff over de Amerikaanse economie heeft gezegd as we speak bezig is waarheid te worden. Er is geen economisch herstel; wat we zien is een door de Fed gecreëerde bubble. Maar als gevolg van de het-gaat-beter retoriek hebben bedrijven en winkelketens hun voorraden aangevuld en mensen aangenomen in blijde verwachting van een robuuste verkoopstijging. Die komt er niet en nu de feestdagen voorbij zijn zien we de eerste massaontslagen verschijnen. De Fed kan nu niet verder omhoog met de rente maar zal waarschijnlijk uiteindelijk overgaan tot een nieuwe ronde QE. Dit zijn nog maar de eerste bewegingen van een ontwikkeling die uitmondt in de val van de dollar, goud naar $5000,-/oz en economische ellende van onvoorstelbare omvang.
In Nederland zul je wel weer gepraat horen van "aanvullende bezuinigingen" of zo, maar nu al kunnen we zeggen dat men het er daarmee niet zal redden. Een beetje kaasschaven hier en daar werkt niet meer op den duur. De staat geeft veel en veel te veel van ons geld uit en daarin zit 'm het probleem. De welvaartsstaat is alleen denkbaar in combinatie met een fiat-geldsysteem, dat wil zeggen een door de staat beheerste en overheerste valuta. Omdat de staatsuitgaven door de verschillende stelsels van uitkeringen tot astronomische hoogte stijgen, moet de geldhoeveelheid naar goeddunken van de politici kunnen worden uitgebreid. We leven in een tijd dat de rek er eindelijk helemaal uit is en de waarde van verscheidene munteenheden wereldwijd gaan uiteindelijk naar nul. Als de crisis toeslaat kom je er niet met een beetje bezuinigen. Dan zullen hele regelingen als de AOW en allerlei "volksverzekeringen" moeten worden afgeschaft.
In Nederland is het waarschijnlijk te laat om de komende ellende nog een beetje netjes op te kunnen vangen, bijv. met een overgangsregeling voor ouderen zonder goed pensioen en anderen van wie je niet kunt verwachten dat ze nog weer aan het werk gaan. De ellende is dan niet meer te overzien.
Intussen is er voor de politici als Rutte geen vuiltje aan de lucht. Ze begrijpen niets van economie. Ze begrijpen niet dat centrale banken niet in staat zijn ze uit de ellende te halen, maar er juist verantwoordelijk voor zijn.

Geen opmerkingen: